Pod jabloní - Ptáčková, Jindřiška, 1943- (Původní česká detektivka, 2020)
Detektivka české autorky řeší případ vraždy, provedené neobvyklým způsobem. V městečku nedaleko Prahy dojde k bizarní vraždě. V horkém letním dni opilému muži spícímu pod jabloní ve vlastní zahradě kdosi zatloukl uchem do hlavy hřebík. I když šlo o člověka zlomyslného, který lidem ve svém okolí neustále škodil, přece jen se zdá být vražda vskutku nepřiměřenou odplatou. Podezřelí jsou především sousedé zavražděného. Navíc je tu však záhada: o zabití hřebíkem do hlavy skrz ucho se týden před vraždou zmiňuje mladá autorka detektivek... Nakladatelská anotace.