Souostroví Gulag - Solženicyn, Aleksandr Isajevič, 1918-2008 (Jiří Brauner - Kartuziánské nakladatelství, 2021)
Otřesné svědectví o bezpráví, kterého se sovětský režim dopustil na svých občanech za prvních 40 let své existence. Umělecky a filozoficky strhující mozaika lidských osudů je rozdělena do několika částí, které sugestivně přibližují mechanismus moci, zatýkání a přesun vězňů do východosibiřských internačních táborů, organizaci, fungování a smysl těchto táborů, jejich vliv na život odsouzených, pokusy o odpor, útěky a vyhnanství po odpykání trestu. Osobním utrpením zaplacená zkušenost je čtenářům prezentována jako naléhavé varování před totalitními režimy.