Vraždy s cejchem - Backman, Elina, 1983- (Cosmopolis, 2021)
Krimiromán, v němž nechybí ani milostná zápletka, je úspěšným debutem finské autorky. Saana Havasová dostala výpověď z redakce internetových novin, ale stejně cítí, že vyhořela. Ačkoli se léto u tety v ospalém městečku Hartola jeví jako výborná příležitost k odpočinku, Saana se začne zajímat o případ smrti mladé dívky Heleny, k němuž tu došlo před třiceti lety a který nebyl nikdy zcela objasněn. Zatímco pátrá, jestli Helena spáchala sebevraždu, nebo jí pod hladinu místní řeky někdo pomohl, je na helsinském ostrově Suomenlinna nalezena mrtvola s vypálenou královskou korunou na těle. Kvůli neobvyklému provedení je na místo povolán špičkový policejní komisař Jan Heino. Jeho obavy, že jde o práci sériového vraha, se potvrdí a stopy ho zavedou do Hartoly, městečka, které se nejen pyšní svou historií, ale samo sebe označuje za království. A tam se protnou jak dva policejní případy, tak dva lidské osudy... Nakladatelská anotace. Kráceno.