Co je odtud vidět - Leky, Mariana, 1973- (Prostor, 2021)
Kdykoli se staré Selmě zdá o okapi, někdo z vesnice následující den zemře... Románový portrét vesnice, kde je vše zázračně spojeno, a též portrét obtížné lásky. „Když Selma řekla, že se jí v noci zjevila okapi, věděli jsme, že někdo z nás brzy zemře,“ zahajuje vyprávění desetiletá Luisa. Selmě se zdálo o africké antilopě třikrát a pokaždé potom někdo z vesnice zemřel, proto jsou obyvatelé rázem ve střehu. A když smrt přijde, její okolnosti jsou mimo očekávání. Prostřednictvím Luisy odhalujeme život poklidné vesnice s magickou atmosférou. V Selmině domě nalézají útočiště leckdy podivínští sousedé, které spojuje přátelství, tolerance a snaha pomáhat si. Žijí tu také Luisini rodiče, zaměstnaní krizí středního věku natolik, že jim sotva zbývá čas na dceru. Román sestává ze tří částí. Vyprávění, v nichž je Luisa konfrontována se smrtí blízké osoby, se volně propojují. Autorka dovedně žongluje s metaforami a prokládá je jemným, laskavým humorem, čerpajícím z dobře odpozorovaných všedních situací. Nakladatelská anotace. Kráceno.