Když ptáčka lapají, manželé mu zpívají - Jakoubková, Alena, 1958- (MOBA, 2021)
Hlavní hrdinka románu, rozvedená a bezdětná pětatřicetiletá úspěšná módní návrhářka, se musí rozhodnout mezi kariérou a rodinou. Kde ale najít nového manžela a případného otce svých dětí? Verena Suková, módní návrhářka a majitelka butiku s luxusním oblečením, stojí na životní křižovatce. Po desetiletém bezdětném manželství, které skončilo rozvodem, se musí rozhodnout, co si počne. Je jí pětatřicet, práce ji zcela pohlcuje, ale ráda by konečně měla děti. Má prodat butik, nebo přestat navrhovat večerní šaty pro celebrity? A kde se vůbec může rozvedená žena seznámit s vhodným kandidátem na druhého manžela a otce jejích dětí? Kam jinam by měla jít pro radu, než ke své nejlepší kamarádce Evelině, která se před lety provdala za lékaře a odstěhovala se za ním do Stráže nad Nežárkou. Možná si uprostřed krásné přírody nejen odpočine, ale najde i skutečnou lásku... Nakladatelská anotace.