Chaloupky - Javůrek, Štěpán, 1987- (MOBA, 2021)
Příběh o obyvatelích dnes již zaniklých obcí Chaloupky a Jelení v Krušných horách, který se dotýká napjatých vztahů mezi Čechy a Němci v době sílícího nacionalismu před vypuknutím druhé světové války. František a Florián, dva chlapci z českého vnitrozemí, se shodou okolností dostávají krátce po vzniku Československé republiky do pohraniční oblasti Krušných hor. Jeden touží po dobrodružném životě, druhý i s rodinou přichází z donucení. Usadí se v malé obci Chaloupky a snaží se zvyknout si na nový život v horách a mezi místními obyvateli. V celé obci však žijí pouze dvě české rodiny, ostatní obyvatelstvo je německé. A přestože v meziválečné době spolu lidé vycházejí dobře a jsou zvyklí si pomáhat, se zdvihající se vlnou agresivního nacionalismu berou zavedené pořádky v pohraničí rychle za své. Z dosud rozumných lidí se stávají nepřátelé a v nově vzniklých Sudetech už nikdo z Čechů není v bezpečí... Nakladatelská anotace.