Metro 2033 - Gluchovskij, Dmitrij Aleksejevič, 1979- (OneHotBook, 2016)
Ticho, temno, tíseň, tma a tunely. Život v podsvětí má blízko ke smrti. Světový apokalyptický bestseller ukazuje labyrint moskevského metra, kam se lidstvo uchýlilo po jaderné válce. V šachtách a tunelech živoří chabě propojená lidská společenství - co stanice, to specifická komunita. Mladík Arťom však při hlídce s kamarády porušil jedno ze základníchpřikázání podzemí a ohrozil tak existenci všech. Aby odčinil svou vinu, musí projít celým metrem až do poslední stanice, kde snad najde možnost, jak zachránit zbytky přeživší civilizace před zkázou.