Cirkus svobody - Smethurst, Sue (CPress, 2021)
Autobiografický román australské novinářky, která vypráví dojemný příběh manželovy rodiny, pocházející z Polska. Před 2. světovou válkou rodina prchá přes půlku světa aby si zachránila život. Mindla a její manžel Kubuš Horowitz, klaun ze slavného cirkusu bratrů Staniewských, utečou se svým malým synem z Polska před nacismem a pustí se na strastiplnou cestu přes Sovětský svaz, Blízký východ a Afriku, aby našli bezpečí v Austrálii. Kubuš se stane klaunem v televizním pořadu. O své minulosti nikdy nemluví, dokud na to nepřijde autorka, žena jejich vnuka. Nakladatelská anotace. Kráceno.