Válečník - Cornwell, Bernard, 1944- (BB/art, 2021)
Válečník je závěrečný díl Cornwellovy románové série Anglosaská kronika, v němž kromě vyvrcholení úsilí o sjednocení všech saských království spisovatel líčí usmíření hlavního hrdiny se synem, křesťanským biskupem. Po letech bojů žije Uhtred z Bebbanburgu ve své nedobytné tvrzi a netouží po ničem jiném, než aby mohl dožít své dny zde, ve svém pravém domově, o nějž po celý život bojoval. To mu však osud nedopřává. Vývoj v Británii pomalu, ale jistě spěje k rozhodujícímu střetu tří hlavních sil: Sasů v čele s králem Athelstanem, Skotů s králem Constantinem a Norů, usazených v severní Northumbrii a především v Irsku, které shromáždil ambiciózní vůdce Anlaf. A právě Uhtredova Northumbrie se stává uzlovým bodem tohoto střetu, jenž vyústí v rozhodující bitvu u Brunanburhu. Válečník, kterým Cornwell celou sérii uzavírá, představuje velkolepé finále impozantního příběhu o vzniku Anglie. Nakladatelská anotace.