Opatova protivenství - Hrdlička, Pavel, 1942- (Euromedia Group, 2020)
Historický román zasazený do jižních Čech konce 12. století. Koncem 12. století nastává v Čechách a na Moravě období plné zvratů, na knížecím stolci se vystřídá šest panovníků a rivalita Přemyslovců téměř zaviní rozvrácení státu. Je to opravdový boj o trůny. V Palestině je dobyt Jeruzalém a postupně se celá Evropa zúčastní křížových výprav. Málokdo se z takového dobrodružství vrátí. Na pozadí těchto událostí vzniká v málo osídlených jižních Čechách velký premonstrátský klášter. Mladý milevský opat Jarloch se ze všech sil snaží zvládnout svůj náročný úkol. Nakladatelská anotace. Kráceno.