Nefritová lilie - Manning, Kirsty (Metafora, 2021)
Román o lásce, přátelství, rodinných tajemstvích, ale i o osudech židovských uprchlíků, kteří v předvečer 2. světové války nalezli útočiště v Šanghaji. 1939: Dvě dívky se potkávají v Šanghaji, známé jako "Paříž Východu". Li, která zde vyrůstala, a Romy - židovské děvče, jež do Šanghaje uprchlo s rodiči z okupované Vídně. Mladé kamarádky se pohybují ve dvou odlišných světech: mezi nádherou francouzské čtvrti i v zanedbaných uličkách šanghajského ghetta. Ale i přes silné pouto jsou od sebe nakonec odloučeny. 2016: Alexandra odjíždí z Londýna se zlomeným srdcem a vrací se do rodné Austrálie za svými prarodiči Romy a Wilhelmem. Po matce jí zůstal nefritový přívěšek ve tvaru lilie. Alexandřin dědeček umírá a během posledních pár týdnů se spolu s Romy rozhodnou odhalit vnučce rodinná tajemství. Pro Alexandru tak začíná objevná cesta omamnými zahradami a trhy Šanghaje, během níž objeví nečekanou pravdu o své rodině. Postupně objevuje věci, jež ukazují v novém světle nejen její rodinu, ale i ji samotnou. Nakladatelská anotace. Kráceno.