Žít bez hořkosti : příběh německé Sintky, která přežila holokaust - Franz, Philomena, 1922- (Kher, z.s., 2021)
Autobiografický příběh německé Romky, která přežila holokaust. Je léto 1922 a v německém Biberachu na svět přichází nejmladší členka sintské hudebnické a divadelnické rodiny, která se těší uznání v celém Německu i v Paříži. Na jaře 1943 jsou dvacetiletá Philomena a její příbuzní odvlečeni do koncentračních táborů. Auschwitz, Ravensbrück, útěk a dopadení, Sachsenhausen, znovu Auschwitz a úspěšný útěk na svobodu - lze říct, že Philomena se nenarodila jednou, ale tisíckrát. Autobiografická kniha vyšla v Německu v roce 1985 jako jedno z prvních autentických svědectví Romů a Sintů, přeživších nacistické perzekuce. České vydání je doplněno o rozhovor s autorkou a doslov shrnující snahy o uznání holokaustu Romů a Sintů v ČR a v Německu. Součástí vydání jsou reprodukce archivních dokumentů a rodinné fotografie. Nakladatelská anotace. Kráceno.