Ruce houslisty - Ježková, Alena, 1966- (Práh, 2021)
Sedm povídek, v nichž se propojují osudy členů rodiny Schillerů na pozadí historických událostí celého 20. století. Strhující příběh česko-německo-židovské rodiny na pozadí událostí našich dějin 20. století. Citlivé zachycení 20. století v podání Aleny Ježkové se úspěšně může řadit do současného trendu ženských autorek Mornštajnové a Lednické, které pečlivě a bez přehnaného sentimentu prozkoumávají českou identitu a minulost. V sedmi volně navazujících povídkách, jejichž protagonisty jsou příslušníci pěti generací fiktivní rodiny Schillerů, autorka mistrovsky vyobrazuje, jak se dějinné události promítají do osobních životů. Tuto linii sledujeme od zákopů 1. světové války přes rozvíjející se průmysl Československé republiky, nacistickou okupaci a s ní spojený holocaust, sčítání ztrát po válce a nástup komunismu, až po invazi "bratrských" vojsk v srpnu 1968. Příběh rodiny Schillerů se uzavírá v Londýně v roce 2005 pátráním proslulého houslového virtuosa po vlastních kořenech. Nakladatelská anotace.