Železný klíč - Janíčková, Marie (Klokan (Alpress), 2021)
Příběh z Moravského krasu. Kateřina žije u svého otce, Voka z Holštejna, a mstivé macechy. Když otěhotní se svým milencem Merhlinem, místním kovářem a proslulým sukničkářem, otec ji vyžene. O pár století později chodí Bára s Romanem pro inspiraci k psaní na místo, kde archeologové odhalili zaniklou osadu. Proč jim všechno připadá tak neskutečně živé?