Pohřbená tajemství starého Peru : historie stavitelů hliněných pyramid - Farfánová Barriosová, Eva (Mladá fronta, 2009)
V peruánských Andách se nachází předincké město, které je nejstarším svého druhu na americkém kontinentu. Posvátné město Caral je 5 000 let staré a rozkládá se na suché pouštní terase s výhledem na zelené údolí řeky Supe na ploše 626 hektarů. Na mnoha významných archeologických pracích se v Caralu podílela také česká archeoložka a překladatelka Eva Farfánová Barriosová, která v Peru prožila 28 let.