O pohlavním výběru - Darwin, Charles, 1809-1882 (Europa (Academia), 2005)
Poprvé v českém překladu vychází kompletní překlad kapitol o pohlavním výběru, které tvoří součást Darwinovy knihy "O původu člověka a pohlavním výběru" a patří bezesporu mezi klíčová díla světového biologického písemnictví. Darwin v knize rozvíjí a vysvětluje svou teorii pohlavního výběru, který má význam při utváření vnějších znaků živých organismů. Po rozsáhlém úvodu do problematiky uvádí konkrétní případy pro jednotlivé živočišné skupiny. Kniha obsahuje nejen zajímavé vědecké poznatky, ale také dokumentuje vědecké metody 19.století. Je doplněna velmi rozsáhlými poznámkami našich předních biologů, které dešifrují často zastaralou a někdy i chybnou terminologii a taxonomii.