Můj soused je čaroděj - Mildnerová, Kateřina (Jota, 2011)
Chtěli byste vědět, odkud vane v Zambii zlý vítr? Afrikanistka Kateřina Mildnerová sepsala na základě svého intenzivního výzkumu na černém kontinentu pozoruhodné příběhy o místním lidovém fenoménu čarodějnictví a léčitelství, který pochází ještě z dávných předkoloniálních dob. Prostřednictvím knihy balancující na hranici cestopisu a beletrie se tak přenesete do všedního života Lusaky, hlavního města Zambie, jehož nedílnou součástí jsou hustě obydlené čtvrti compoundy, epidemie, zkorumpovanost, nadzaměstnanost, chudoba a AIDS stejně jako tradiční léčitelství a víra v zázračnou moc bylin, kouzel a magie.Autorce se podařilo dostat do blízkosti ngangů-léčitelů, již se těší u místních obyvatel značnému respektu, a účastnit se tak obřadů rituálního čištění, zaříkávání, vymítání zla a oživování mrtvých. Na rozdíl od západní medicíny je tu nemoc, ale i nejrůznější problémy jako třeba neúroda či nepřízeň duchů, neúspěch manželství a smůla v podnikání vnímána v širším sociálním a duchovním kontextu, příčina je pak spojována buď s agresí určitého člověka ‒ čaroděje, nebo rozhněvaného ducha či předka.Setkáte se tu s Josephem Mudendou, hrdinou boje s čarodějnicemi, ocitnete se na klinice doktora Lukwesy, navštívíte školu kouzel léčitele Bandy Lekaniho, dozvíte se o přátelství autorky a doktora Kadansy Sansakuwy a přečtete si o dívce, kterou znásilnil magický had, o dívce zotročené na neviditelných plantážích a o mnohém dalším, a to bez pochybností, komplexů, obav a předsudků Středoevropana. A možná si taky uvědomíte, že pojetí dobra a zla může být často velmi relativní a že hranice mezi obojím je mnohdy víc než neostrá. A bude jen na vás rozhodnout se, zdali budete vnímat příběhy Mildnerové, byť založené na skutečných výsledcích průzkumu, jako těžko uvěřitelné, nebo jestli přijmete tuto dvojí tvář Zambie se vší její ryzostí.***Kateřina Mildnerová (*1978) je česká afrikanistka a sociální a kulturní antropoložka působící na Katedře antropologických a historických věd Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Oblastí jejího dlouholetého vědecko-výzkumného zájmu je antropologie náboženství, umění a medicínská antropologie.Kniha je bohatě ilustrována magickými kresbami Ivany Směšné a je doplněna poutavými fotografiemi, pořízenými autorkou samou, případně jejími přáteli, kteří ji v Lusace navštívili.Lektorem knihy je prof. PhDr. Josef Kandert, CSc., významný český afrikanista, etnolog a sociální antropolog působící dlouhodobě na Univerzitě Karlově.