Don Carlos a ti druzí - Chalupa, Jiří (Epocha, 2008)
Tato procházka novodobými španělskými dějinami nabízí čtenáři poutavý příběh jedné významné evropské panovnické dynastie, která přes všechno vynaložené úsilí nikdy oficiálně na královský trůn neusedla. Přesto její příznivci a stoupenci, tzv. karlisté, poznamenali moderní španělskou historii zcela nepřehlédnutelným způsobem. Jejich projekt „návratu do starých zlatých časů“ se s vizemi španělských liberálů a zastánců moderního kapitalismu střetne v několika značně krvavých a destruktivních občanských válkách, jakož i v nespočtu menších, násilných i politických konfliktů. Karlistické války však v mnoha ohledech překračovaly geopolitické hranice Pyrenejského poloostrova, mezi válečníky obou stran se nacházely stovky a tisíce bojovníků ze všech koutů Evropy, karlisté zase na oplátku pomáhali různým obráncům „starých pořádků“ po celém kontinentu. I když jej po debaklu ve třetí válce (1876) mnozí pohřbívali, karlismus dějiny Španělska a Evropy neopustil ani ve 20. století. Karlističtí vojáci nazývaní requetés významným způsobem dopomohli k vítězství frankistickému táboru v tragické občanské válce z let 1936–39. A karlističtí pretendenti madridského trůnu budou svými ambicemi a požadavky španělského caudilla „obtěžovat“ až do jeho smrti a rozpadu diktatury. O tom všem je tato kniha, první rozsáhlá práce na téma karlismu v českém historiografickém prostoru.   Doc. Dr. Jiří Chalupa (*1966) vystudoval historii, českou a španělskou filologii na Univerzitě Palackého v Olomouci, svou disertační práci o pádu frankistického režimu ve Španělsku připravoval na univerzitě v Salamance. Nyní působí jako docent na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a na Filologické fakultě Univerzity Mateja Béla v Banské Bystrici, kde se věnuje zejména dějinám Španělska, Latinské Ameriky a moderní španělské literatuře. Přednášel rovněž na několika španělských univerzitách (Madrid, Granada, Salamanca, Cáceres). Dosud publikoval knižní monografie: Jak umírá diktatura. Pád Frankova režimu ve Španělsku (Votobia, Olomouc, 1997), Dějiny Argentiny, Uruguaye, Chile (NLN, Praha, 1999), Zápisky o válce občanské. Studie o vybraných aspektech Španělské občanské války 1936–1939 (NLN, Praha, 2002), Dějiny Španělska (Libri, Praha, 2005), Dějiny Chile (NLN, Praha, 2006), Inkvizice. Stručné dějiny hanebnosti (Nakladatelství Aleš Skřivan ml., Praha, 2008). Kromě toho je autorem 2 vysokoškolských učebnic, třicítky odborných článků a vědeckých studií (česky a španělsky) a více než tří set vědeckopopulárních článků v českých časopisech a novinách.