Víra navzdory KGB - Hartfeld, Hermann (Nakladatelství Stefanos, 2000)
Sovětský svaz 60. let. Éra Nikity Chruščova, doba oteplení, tání po desetiletích stalinské hrůzovlády. Taková jsou zažitá klišé, kterými se snažíme vyznačit charakter poněkud příznivějšího období sovětských dějin. Obvykle se však zapomíná na četná neuvážená a tragická rozhodnutí hlavy sovětského státu v různých oblastech. Jedním z nich bylo i vytrvalé a systematické pronásledování věřících. Chruščov nasadil do boje proti nim všechny složky sovětské moci. Cílem kampaně bylo získat svrchovanou kontrolu nad životem křesťanských komunit a paralyzovat jejich činnost. Kdo se nechtěl podřídit, byl zatčen, odsouzen a poslán na nucené práce. Tímto způsobem se v pracovním táboře za ostnatým drátem ocitá trojice baptistů, pravoslavný duchovní, letniční pastor a kazatel adventistů. Na první pohled pestrá a nesourodá skupina. Napadne nás: budou tito lidé schopni společně duchovně komunikovat? Nebo dají přednost neplodným náboženským hádkám, a to navzdory extrémním podmínkám nehostinného lágru? Existence Církve, která je doopravdy tělem Kristovým a jež není viditelnou, lidmi organizovanou institucí, nýbrž organismem, který nenápadně prostupuje nejrůznější křesťanská vyznání, je velkým tématem knihy, která se vám právě dostává do rukou. Na hlavní vypravěčskou osu jsou pak navázány další příběhy a osudy sovětských křesťanů, a tím tato publikace získává i značnou hodnotu dokumentární. Mnohá vyprávění jsou nesmírně dramatická, románově výpravná, snad i dobrodružná a napínavá, neboť život podzemní církve byl nepřetržitým sledem nepředvídatelných událostí a útoků ze strany sovětské moci. Hodnotu knihy zvyšuje nakonec i okolnost, že její autor, vězeň sovětského GULAGu, prožil značnou část svého života podobně jako jeho hrdinové. Sovětské lágry nejsou pro českého čtenáře novým, neobjeveným tématem. Hartfeldova kniha však přináší zajímavý úhel pohledu z perspektivy podzemní církve, odolávající ateistickému násilí. Církve, která „nese potupu vně za hradbami“ (Židům 13,13), jejíž život, utrpení i mučednictví však činí pro čtenáře Boží existenci, přítomnost i moc zakusitelnou a hmatatelnou.