Osada Šnůra - Troska, Jan Matzal (Albatros Media a.s., 2014)
Soubor vyprávění, které váže dohromady jeden společný den ve vybájené osadě, která vznikla v mysli autorově jen proto, aby spojila vyprávění chlapců na louce, nadlesního v myslivně, rodičů kolem táborového ohně a lékařů, právníků, moudrých mužů kolem besedního stolu. Zaznívají zde vyprávění pustě veselá o bláznivém papouškovi, mstivém kozlu a zázračnén slonu, trneme napětím, slyšíme o tajemné vile podivínského profesora, prožíváme s vypravěčem dobrodružství s divokou zvěří, poučujeme se o lidech mladých i starých, o přírodě a jejich divech, mluví k nám i romantická povídka se šťastným koncem a sňatkem, zamýšlíme se nad snem o strašidelném zelí, letíme s hlasem vyprávějícího mlžnou bažinou, honěni strašidly v rubáších, před kterými nás konečně vysvobodí smích spoluposluchačů. S každé stránky dýše životní moudrost a zní dobré, nabádavé slovo k mladým. A celá ta pestrobarevná, měnivá a bohatá šňůrka korálků skví se na šíji ještě krásnější přírody, v jejímž klínu rodiče i děti tráví svůj odpočinek, při kterém vzpomínají a vyprávějí…