Exupérymenty - Snětivý, Josef Pepson, 1973- (Čas, 2014)
Josef Pepson Snětivý rozdělil svou sbírku tentokrát do tří mandelů, tedy do oddílů, z nich každý obsahuje patnáct samostatných básnických čísel. Střídá v nich haiku i sonety, rýmovaná čtyřverší i řeč volnou a hned zase vázanou. Žánrová pestrost však má jedno základní jednotící téma, jímž je vztah mezi mužem a ženou. Tyto partnerské vztahy zachycuje autor jednou s melancholickou něhou, jindy s bolestným znepokojením. Jeho lyrický subjekt se pak většinou pohybuje ponejvíce v sebeironické grimase, s kterou glosuje vzlety a pády milostného života, v nichž se vedle sebe střídají různé protiklady jako zrození vášní i jejich vyhasnutí nebo okouzlení pozvolna přecházející ve všednost. Podobně jako v předcházejících básnických souborech, i zde se Snětivý pokouší uplatnit svůj nezaměnitelný smysl pro slovní hříčky a nápadité obraty.