Vlčice a mandragora - část první - Žemlička, Zdeněk (Epocha, 2008)
Události se valí jedna za druhou: schyluje se k velikému střetu s Římem a hrozivé mystérium Teutonského lesa vyplouvá na povrch, stejně jako jiná nebezpečná tajemství. Marobudovo království je ohroženo intrikami a řáděním krvavého přízraku. I panovníkův milostný příběh notně zhořkne. A vlkodlačice Kroana se ocitá ve vleku dějů, v nichž zachovat si svobodu a lidství bude více než těžké. Navíc musí kráčet cestou, kterou jí připravily mocnosti z jiného světa… Zdeněk Žemlička (1957), jeden z našich předních autorů historické fantasy, debutoval triptychem Sny Avarů, Rusalka a Balmgund (1998–1999). Výrazněji však na sebe upozornil až dobrodružnými povídkami o slovanském pirátu Krutobojovi, které byly následně sebrány do knihy Čas rytířů (2007, Edice Pevnost, sv. 18). Ve stejné době i prostředí se odehrává také autorův první román Vlčice (2005, Edice Pevnost, sv. 1), v němž se vlkodlačice Kroana vydává pomstít vraždu svých rodičů.