Kroniky nové Země. - Pecinovský, Josef, 1946- (Pevnost (Epocha), 2008)
V budoucnosti se Země vzpamatovává z globální katastrofy, která mimo jiné stvořila i zvláštní entitu a samostatnou bytost velikosti planety Kortyzgar. Ta musí svést boj o své sebeurčení a zároveň i svou existenci. Pro někoho je Kortyzgar předmětem uctívání, pro jiné zase symbolem všeho zla. Nyní však uvnitř tohoto gigantického organismu bují neznámá nemoc. Proto je vyslána expedice, která má tohoto nového boha vyléčit a zničit zdroj nákazy, která jeho prostřednictvím ničí i lidské jedince.