Když divadlo sundá masku - Fuchsová, Irena, 1950- (Beskydy, 2009)
Autorka poznala zákulisí zejména Činoherního klubu v Praze důkladně a je na své členství v tomto ansámblu hrdá. V souborech humorných hereckých průpovídek z divadelních zkoušek je vůči hereckým kolegům přívětivá, ale v povídkách, v nichž identitu svých hrdinů mírně pozměňuje, ukazuje divadelní zákulisí jako prostředí plné řevnivosti a přetvářky, a herce jako osoby s mnoha nesympatickými chybami, často nějak nepříjemně "akcentované", sobecké a nekolegiální k sobě navzájem a zejména ke svým nehereckým spolupracovníkům. Přesto je divadlo, herectví a herecká popularita fenomén, který svým způsobem zasahuje a ovlivňuje i autorku samotnou. Autorka těží z toho, že "svůj terén" skutečně zná a že je to terén "V.I.P."., literárně však povídky nepřesahují úroveň ženských časopisů, do nichž přispívá.