Tragický osud spisovatelky Simony Monyové - Košťálová, Michaela, 1987- (Petrklíč, 2011)
Autorka monografie, historička umění a výtvarnice, obdivovatelka Simony Monyové, nahlíží osobní příběh a četné literární dílo velmi svébytným způsobem. Dílo Simony Monyové, které primárně odráží krize rodinných, partnerských a mezilidských vztahů vůbec, náleží do sféry "ženských románů", i když, tomuto označení se bránila. Spisovatelka sama řekla: "Svoje příběhy hraju jako herec roli, snažím se co nejlépe vcítit do postav, aby na čtenáře působily věrohodně." Stran námětů v jednom z rozhovorů sdělila: " Hned ze začátku mám jasno, o čem knížka bude, jak začne a skončí". Jednoduchost a ladnost vyzařující z příběhu byla otázkou velmi náročné práce, prudký dějový spád rovněž. Snažila se být pravdivá ve svých výpovědích, sebeironická, možná nad míru otevřená, nikdy neusilovala o to, aby se zavděčila všem, věděla, jaké je její publikum. Zdařile dokázala vystihnout dobový vkus. Monografie představuje barvitý portrét populární spisovatelky, jejíž osud byl ve svém závěru nepochybně tragický. - Bibliografie, fotografie v textu, citace z časopisů.