Podivná úmrtí : smutné příběhy z dějin - Bauer, Jan, 1945- (Petrklíč, 2010)
Soubor dvaceti čtyř životopisných medailonů zajímavých osobností, které jsou spjaty s českou historií a jejichž úmrtí je zahaleno tajemstvím či nejasnostmi. Populárně-naučná publikace přivádí na scénu postavy z různých historických etap - od velkomoravského knížete Svatopluka až po prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína. Výběr zahrnuje české panovníky, představitele české šlechty, světce či zahraniční osobnosti se vztahem k Čechám. Každé z vybraných postav je věnován text v rozsahu zhruba 5-10 stran. Doplněno černobílými ilustracemi či fotografiemi a soupisem literatury.