Paměti : vzpomínky francouzského jezdeckého důstojníka z napoleonských tažení - De Marbot, Marcellin Jean-Baptiste Antoine, baron, 1782-1854 (Militaria (Elka Press), 1999)
Kniha je klasikou vojenské literatury. Přestože byla původně určena pouze autorovým dětem a přestože obsahuje drobné historické nepřesnosti, je živá a populární dodnes. Marbot byl typický voják - hrdina své doby, který prožil rozhodující události napoleonských tažení na vlastní kůži, a zároveň se ukázal být velmi schopným vypravěčem a objektivním pozorovatelem. Výsledkem této kombinace je dílo, díky němuž lze poznat události a osobnosti přelomu 18.a 19. století tak autenticky, jako z málokterého jiného pramenu. 99O4O2 Nejedlyv