Trafalgar : anatomie námořní bitvy - Kovařík, Jiří, 1950- (Militaria (Elka Press), 2008)
Autor, který se problematice napoleonských válek dlouhodobě věnuje, se zabývá nejen vlastní bitvou u Trafalgaru, ale popisuje celou námořní kampaň roku 1805 a shrnuje i předchozí vývoj v letech 1803-1805 (od vypuknutí války mezi Anglií a Francií). Vedle rekonstrukce průběhu dějinných událostí kniha přibližuje zásady bojové taktiky námořních lodí, seznamuje s výzbrojí i organizací britské, francouzské i španělské flotily. Velkou pozornost věnuje osobnostem, které stály v jejich čele, Horatiu Nelsonovi, který v bitvě padl, a francouzskému admirálu Villeneuveovi. Autor rovněž připomíná otázku plánované Napoleonovy invaze do Anglie v letech předcházejících osudné bitvě. Výklad je obohacen četnými citáty z autentických vzpomínkových textů pamětníků. Vítězstvím u Trafalgaru potvrdila Velká Británie své postavení neporazitelné námořní velmoci.