Noc, kdy se potopil Titanic : lodě Carpathia a Californian a odvrácená tvář noci - Butler, Daniel Allen, 1957- (Elka Press, 2012)
Autor se ve svém vyprávění o zkáze Titanicu věnuje zejména tomu, co se dělo na lodích, které byly nejblíže katastrofy. Kapitáni parníků Carpathia a Californian dostali oba v rozpětí několika minut nouzové signály potápějící se lodi. Jsou zde zmíněny i hypotézy, proč světlice, které vystřeloval potápějící se Titanik, považoval kapitán a důstojníci Californianu za něco jiného než signál v nouzi. Dále je zde popis záchranné akce Carpathie. Následující kapitola popisuje události po připlutí Carpathie a Californianu do USA, líčí též, co se dělo, když se světová veřejnost o neštěstí dozvěděla a odhalil se jeho rozsah. Závěrečné kapitoly přibližují vyšetřování Senátu Spojených států ve Washingtonu a nakonec šetření Britské obchodní rady v Londýně, až je odhalena pravda o tom, co se skutečně na Titanicu, Carpathii a Californianu stalo.