Proměny české mládeže : česká mládež v pohledu sociologických výzkumů - Sak, Petr, 1945- (Petrklíč, 2000)
Autor se snaží postihnout charakteristické rysy české mládeže, její vývoj a proměny v 90. letech 20. století na základě interpretace empirických dat, získaných při několikaletých sociologických výzkumech. Výsledky výzkumů v knize popisují především hodnotovou orientaci mládeže, náboženský a duchovní život, volný čas, vliv médií a sociálně deviantní jevy u mladých lidí. Důraz je kladen na sociální provázanost jedince a sociální skutečnosti a na ukázání vývoje jakožto procesu sociálního zrání. Právě v sociální nezralosti vidí autor jedno z velkých úskalí a důvod, proč mládež snadno podléhá negativním vlivům společnosti. A společnost zatím nezajišťuje dostatečnou ochranu mládeže a dětí před těmito vlivy, přestože se na jejich vzniku sama podílí. Publikace obsahuje zajímavá, empiricky podložená fakta o dnešní mládeži. 22.9.2000 Sára