Třetí mandel sonetů : (2013-2014) - Čepelka, Miloň, 1936- (Čas, 2014)
Sonety Miloně Čepelky vynikají i v tomto souboru co nejširší tématickou barevností a podávají svědectví především o intenzivním vnitřním světě člověka, který si (i když s nostalgií zkoumá zašlé vzpomínky) nepřipouští pocity stárnutí a s optimismem hledí do příštích časů. Autor dokáže ve znělkové formě zachytit třeba nejen dojmy z řeckého ostrova, ale s vtipem a nadhledem se zamýšlí nad strategickým uměním útěku v lidských vztazích, nad prozřením a moudrostí člověka, který náhle přichází do věku, v němž mu není cízí pozorovat dění kolem sebe dětským pohledem. A jestliže se v Čepelkově mandelu, podobně jako ve dvou předcházejících, objevují přece jenom nejistoty a pochybnosti, pak jsou podány laskavou a usmiřující notou, vyplývající z poznání, že život je vlastně jenom iluze, které podléháme "v hlučnosti jar i v tichu zim."