Leonora a Klementina - Sade, Donatien Alphonse François, marquis de, 1740-1814 (Volvox Globator, 2008)
Jedná se o fragment rozsáhlého a komplikovaného dobrodružného díla, v němž je Leonora hrdinkou svým osudem podobnou Angelice a její ctnost je spolu s jejím životem neustále ohrožována. Příběh je rétorickým vyjádřením myšlenky, že zlo je světu imanentní a ctnost je bezbranná. Text je beznadějně archaický a pro dnešního čtenáře téměř neúnosný.