Brněnské Židovky : mocní a ubozí Markrabství moravského - Horáková, Naďa, 1962- (MOBA, 2014)
Nový moravský markrabě Jan Jindřich, bratr krále a císaře Karla IV. a manžel Markéty, dcery opavského vévody, se společně se svou ženou ubytuje na špilberském hradě. Postupně se seznamuje se životem ve svém sídelním městě a pokouší se v něm vytvořit takové prostředí, které by vyhovovalo všem vrstvám obyvatelstva. Nedílnou součástí Brna je i židovská čtvrť, jež patří v době, v níž se děj románu odehrává, k největším v zemi. Jan Jindřich má zájem především o finanční služby, které někteří židé poskytují a proto se snaží této lokalitě zajistit ochranu, bezpečí a klid. Přesto se však v ní nebo v její blízkosti občas stanou události, které zčeří stojatou vodu těchto míst. K případům je pak povolán vlivný patricij Marek Pohořelický, jenž současně vykonává i funkci židovského rychtáře. Při vyšetřování jednotlivých zločinů, jež se dotýkají židovské komunity a mezi nimiž se vyjímá třeba nezákonný prodej dítěte či krádež pozlacené liturgické nádoby z farního stavení, se Pohořelický spojí s rabínem Izákem. Oba pak usilují strůjce a pachatele trestných činů co nejdříve dopadnout, protože vědí, že i tímto rychlým vyřešením napomáhají udržet křehkou rovnováhu a mír mezi Židy a ostatními zdejšími občany.