Byl jsem agentem NKVD - Granovskij, Anatolij, 1922- (Stefanos, 2003)
Smutně typický příběh z bolševického Ruska. Syn z prominentní rodiny se stal spolehlivým služebníkem režimu přesto, že jeho otec zahynul při stalinských čistkách. Při své práci pro sovětskou tajnou službu NKVD poznal do detailů nelítostné metody její práce. Narůstající přesvědčení o obludnosti stalinismu a sympatie k západnímu životnímu stylu dovedly autora jako mnoho jiných jeho soukmenovců až k emigraci. Kniha má několik slabin. Jsou zde suverénně vyslovovány jednoznačné závěry o lidech a událostech, aniž by byla zřetelná hranice mezi subjektivními soudy a objektivními fakty, nejsou zmíněny žádné prameny či odkazy. Je těžké rozlišit, kde autor pouze pootevřel třináctou komnatu s nápisem "Přísně tajné" a kde bez skrupulí "vylepšuje" a přibarvuje skutečnost, aby svým vzpomínkám dodal na zajímavosti či aby "odlehčil" svou vlastní roli v temné historii. 20030206 Nejedlyv