Vraní skála : místo vzpomínek na roky válečné i čas svobody - Havránek, Blahoslav, 1933-2017 (Machart, 2012)
Havránkovo neúplné autobiografické vyprávění se začíná odehrávat počátkem třicátých let minulého století, kdy se narodil v obci Svatá nedaleko od Berouna, jež byla "přilepená k východnímu okraji hlubokých křivoklátských lesů." Autor popisuje zvyky a tradice tohoto kraje, dětské hry, povinnosti a zábavy, poutě a posvícení, zmiňuje se i o významných osobnostech, jež byly s jeho vsí spjaty, na straně druhé se však dotýká třeba i rybářské vášně, kterou "trpěla" značná část obyvatel tohoto regionu. Havránek nezapomíná ani na společenskou činnost, kterou zde zajišťovalo sokolstvo, dobrovolní hasiči nebo baráčníci. V neposlední řadě se však pochopitelně věnuje i protektorátním a válečným rokům, které i této malé osadě přinesly soustavné nebezpečí, ohrožení a dokonce i zmar lidských životů. Součástí knihy jsou dobové fotografie z autorova archivu, doplněné dále kresbami jeho přítele, výtvarníka Jiřího Vydry, rovněž rodáka ze Svaté.