Alchymie : nauka mezi snem a skutečností - Karpenko, Vladimír, 1942- (Galileo, 2007)
Autor - odborník na fyzikální chemii - je zároveň znalcem dějin alchymie. Ve své knize nepodává systematický výklad dějin této nauky, ale jde - podle jeho vlastních slov - pouze o zajímavé fragmenty. Jednotlivé kapitoly jsou volně spojeny osudy jednotlivců a objevů, které učinili. Kniha je rozdělena na dvanáct tématických částí. Autor v nich probírá počátky alchymie a její kořeny. Z pohledu chemika se dívá na problém transmutace kovů a další pokusy ve starých laboratořích. Věnuje se i vývoji alchymie v českých zemích a jejím výrazným osobnostem. Sleduje počátky chemie jako vědeckého oboru a zároveň se zabývá i některými vedlejšími objevy alchymie, které vynálezcům umožnily uplatnit se v praktickém životě. Na závěr shrnuje význam alchymie pro vývoj vědy. Byla to nauka, která se první zabývala podstatou věcí, tj. složením hmoty a příčinou různých, vlastně už chemických procesů; jako vědec zároveň hodnotí základní problém alchymie - transmutaci kovů cestou chemickou nebo metalurgickou jako proces, který není možný.