Bílí lidé - Machen, Arthur, 1863-1947 (Volvox Globator, 1994)
Povídka začíná diskuzí dvou přátel o podstatě zla a hříchu, o materialismu a nadpřirozených jevech a na důkaz své teorie předkládá jeden z nich deník dívky, která prošla nadpřirozenou zkušeností v krajině plné tajemství a kterou tato zkušenost stála život. Do kratičké povídky vtělil autor své okouzlení z keltských mýtů i své znalosti esoterických věd, jimiž se celý život intenzívně zabýval.