Kavalíři, puritáni, královrazi : anglická občanská válka 1642-1649 - Vodička, Pavel, 1975- (Polozapomenuté války, 2009)
Autor stručně zmiňuje politické, ekonomické a náboženské příčiny konfliktu. Popisuje absolutistickou politiku Karla I., jeho snahy o omezení moci parlamentu a necitlivou náboženskou politiku. Následný nevyhnutelný střet s parlamentní opozicí přerůstá v krvavou občanskou válku a končí popravou Karla I. Jádro výkladu tvoří podrobný popis válečných operací, strategie a taktiky vůdčích osobností obou nepřátelských táborů.