Umění francouzské kuchyně - Childová, Julia (Jota, 2014)
Světoznámá bible kulinářského umění a základní příručka všech milovníků francouzské kuchyně. Pokud máte rádi dobré jídlo a alespoň občas si něco uvaříte, určitě vás už napadlo, jaké by to bylo, kdybyste si připravili nějakou skutečnou francouzskou specialitu podle zaručeně pravého francouzského receptu. Možná jste se o to i pokoušeli a po prvních úspěších dostali chuť na další dobroty. V tom případě jistě s nadšením uvítáte kuchařku Umění francouzské kuchyně od jedné z největších znalkyň francouzských receptů, americké spisovatelky a známé televizní osobnosti Julie Childové, jejíž život inspiroval tvůrce filmu Julie a Julia, v němž si hlavní roli zahrála jedinečná Meryl Streepová.Umění francouzské kuchyně je úctyhodně objemná, mimořádně podrobně, ale zároveň přehledně zpracovaná příručka nabízející celkem pět set dvacet čtyři receptů, které osobně prověřila sama Childová a s ní několik generací amatérských i profesionálních kuchařek a kuchařů z celého světa – ale zdaleka nejen to. Najdete v ní detailní rady, jak správně používat jednotlivé suroviny a ingredience, jak vybírat a připravovat zeleninu, ovoce, ryby i červené maso, jak jídlo sladit s přílohami a nápoji. Childová ukazuje, jak francouzští mistři kuchařského umění krájí a porcují, jaké používají nádobí, jak doslova kouzlí s vínem.Samotné recepty jsou rozdělené do deseti kapitol, na jejichž počátku vždy najdete stručný úvod do „tématu“. Naučíte se vařit francouzské polévky, předkrmy, hlavní jídla i dezerty. Dozvíte se spoustu zajímavého o francouzských omáčkách, které jsou podle mnohých skutečnou korunou každého dobrého jídla, o jednotlivých druzích masa, drůbeže, ryb a zeleniny. Všechny recepty jsou stručné a srozumitelné, neboť Childová vždy myslela především na amatéry, a samozřejmě nechybí ani přesné údaje o jednotlivých ingrediencích. Umění francouzské kuchyně už více než pět desetiletí slouží jako bohatý zdroj poučení a inspirace gurmánům celého světa a jistě nabídne spoustu skvělých zážitků i vám.