Červené máky na Monte Cassinu : byl to Verdun druhé světové války? - Jenšík, Miloslav, 1936- (Magnetka (Pražská vydavatelská společnost : Epocha), 2014)
Publikace popisuje průběh dlouho trvajícího střetu Spojenců s německými jednotkami o ovládnutí cassinského hřebene, ale také události, jež bitvě o Monte Cassino předcházely; nechybí ani připomenutí osudů protagonistů bitvy po skončení operace. Klíčovou postavou bojů byl na německé straně maršál Albert Kesselring, jehož hlavním úkolem bylo zastavit postup Spojenců na Apeninském polostrově. Na straně Spojenců sehráli ústřední roli polští vojáci vedení důstojníkem Władysławem Andersem, jimž se nakonec podařilo klíčové místo německé obranné linie dobýt. Knížka se zároveň snaží odpovědět i na otázky po smyslu totálního zničení montecassinského kláštera, jednoho z nejstarších středisek evropské kultury.