Z Hradešic do Vladivostoku a zpět : válečný deník legionáře - Stuchl, Karel, 1892-1967 (Volvox Globator, 2014)
Učitel Karel Stuchl odjíždí v roce 1914 z Čech přes Rakousko a Uhry na ruskou frontu. Roku 1915 se dostal do ruského zajetí. V deníku líčí své osudy v Rusku a zmiňuje se také o důležitých událostech ruských dějin za první světové války. Roku 1918 vstupuje do československých legií a po skončení světové války se vrací přes Rusko, Tichý a Indický oceán do vlasti. Průběh dlouhého putování zachycuje rovněž ve svém deníku.