Vzpomínky podbrdského rodáka - Fryš, Václav, 1924-2016 (Machart, 2014)
Autentické, nekomplikované vyprávění pana Václava Fryše dává nahlédnout do jeho pestrého osudu a skrze jeho konkrétní svědectví i do atmosféry dějinných období, jimiž prošel. Václav Fryš, narozený roku 1924, vzpomíná na dětství v době předválečné hospodářské krize, jak ji prožívala chudá dělnická rodina v malé obci Hvozdek, na studia Obchodní akademie v Berouně, kde ho zastihla německá okupace a následovalo totální nasazení v Norimberku. Vypráví o úspěšném útěku, který jej roku 1944 dostal zpět do rodného Podbrdska, na poválečnou vojenskou službu, během níž se účastnil zásahů proti "banderovcům" na Slovensku, i na následující výjimečné vojenské cvičení po armádních reformách ministra Alexeje Čepičky. Léta socialismu pak popisuje z pozice úředníka komárovských strojíren Buzuluk, v doslovu pak vzpomíná na návštěvu míst svého nuceného pobytu v Norimberku, kterou mohl uskutečnit až po roce 1989. Své vzpomínky doprovází fotografiemi, přetiskuje a cituje dobové dokumenty a dopisy a jen poměrně malý prostor věnuje svému osobnímu a rodinnému životu.