Tajemství Morie - Šlechta, Vladimír, 1960- (Brokilon alternativa, 2015)
Putovací fantasy příběh okořeněný parodickým pohledem na věc a se zápletkou až detektivní se odehrává ve světě Středozemě dávno po událostech spojených se Společenstvem prstenu a války o území. Sotva obyvatelé Středozemě pozapomněli na temné období, přichází nová hrozba. V Gondoru se rozhořelo protielfské povstání a trpaslíci v rozbouřené chvíli přichází se svými nároky na doly v Morii. Sám autor si je vědom, že kniha může být pro svůj zásah do dějin Středozemě považována za kontroverzní. Chce se však prostřednictvím vlastního příběhu pokusit vyřešit různé nesrovnalosti z Hobita a trilogie Pán prstenů a také pobavit čtenáře. A nebojí se využít ani žánru jakési parodické fantaskní detektivky a dát oblíbeným tvorům Středozemě i pořádně na frak.