Povídky zednářské lóže - Kipling, Rudyard, 1865-1936 (Machart, 2014)
Povídky Rudyarda Kiplinga, prvního britského laureáta Nobelovy ceny za literaturu, jsou nejen holdem a oslavou života v zednářských lóžích, ale i vyprávěním o lidském smutku a bolesti, o světě zasaženém válečným konfliktem, o uplývajícím času, který se zvolna a nezadržitelně mění v předtuchu smrti. Pro Kiplinga představovalo svobodné zednářství nezpochybnitelnou deklaraci, v níž bylo obsaženo přátelství, realizované na základě vzájemné tolerance napříč společenským spektrem a překračující odlišné názorové proudy i náboženská vyznání. Důvěrné sepětí s tímto fenoménem je zřetelné nejen v Kiplingových prózách, ale i ve dvou básních, které tento autorův cyklus rámují. Především úvodní "Noční hodokvas" je vizonářským podobenstvím o stavbě zednářského chrámu, jejíž počátek sahá až do dob vlády krále Šalamouna. Zednářskou tématiku pak Kipling vtipně kombinuje i s dalšími náměty, takže mu například nečiní potíže převyprávět příběh Adama a Evy stylem muslimské bajky nebo vylíčit vzpomínky starého vojáka, který se připojil k tajné společnosti obdivovatelů díla klasické anglické spisovatelky Jane Austenové.