Dobrodruzi hlavního proudu - Hájíček, Jiří, 1967- (Host, 2002)
Hrdiny románu jsou bohémská provoněná Dominika a seriózní vysokoškolák Pavel. Seznámili se těsně před Sametovou revolucí a více než deset let sledujeme historii jejich vzájemného vztahu - od planoucí lásky až k jejímu vyhasínání. Podepsala se na něm prudká náhlá touha po seberealizaci, Dominičin pobyt v cizině, Pavlův neúspěch v podnikání a jeho ústup od ideálů, celá hektická doba. Nostalgický pokus o nové sblížení končí neúspěchem. Ve své románové prvotině Jiří Hájíček nijak nepřekvapí vypravěčským uměním a jazykovou dovedností, poněvadž svůj talent už prokázal v předcházející literární tvorbě. Tady se mu, poprvé na velké ploše, podařilo pevně a zároveň citlivě skloubit dramatickou atmosféru 90.let s jemně psychologicky propracovanou charakteristikou obou protagonistů. Z jejich střídavého vyprávění před námi autor kreslí plastický obraz jedné zmarněné lásky na pozadí toužebných přání a ztracených iluzí. Dolezalj