Zloději zelených koní - Hájíček, Jiří, 1967- (Host, 2001)
Nadaný student geologie zcela propadl vášni k minerálům, především k vltavínům, v nichž nachází symbol čistoty a ryzosti i pro svůj vlastní život a jejich studiu se chce v budoucnosti věnovat. Pro lásku k dívce však zběhne ze studií a ilegální hledání vltavínů se stane místo ušlechtilého koníčka jeho obživou. Jeho vášeň ho tak paradoxně nakonec připraví nejen o manželství, ale i o přítele a hlavně o slibnou budoucnost. Setkání s bývalým profesorem mu po letech otevře oči a postaví ho na zásadní životní křižovatku. Kb