Pátá žena - Mankell, Henning, 1948-2015 (Krimiromán, 2015)
21. září osmasedmdesátiletý Holger Eriksson, bývalý prodejce aut a amatérský ornitolog, vyjde v noci ze statku, aby na svém pozemku pozoroval tažné ptáky. Na posed však nedojde, neboť se pod ním prolomí dřevěná lávka a on spadne do příkopu, kde se nabodne na nastražené bambusové tyče. O dva dny později je unesen devětačtyřicetiletý majitel květinářství Gösta Runfeldt, který se chystal na cestu do Keni za vzácnými orchidejemi. Po třítýdenním věznění je nalezen v lese uškrcený a přivázaný ke stromu. V Krageholmském jezeře vedle mola je v pytli objeveno tělo Eugena Blomberga, odborného asistenta na univerzitě v Lundu. Komisař Kurt Wallander se se svými kolegy z kriminální policie v Ystadu ujímá vyšetřování složitého případu trojnásobné vraždy. Existuje nějaká souvislost mezi zločiny ve Švédsku a smrtí čtyř francouzských jeptišek a švédské turistky, které byly před rokem zavražděny islámskými fundamentalisty v Alžírsku?