Třeba i železem a krví : prusko-rakouské války 1740-1866 - Richter, Karel, 1930-2021 (Polozapomenuté války, 2007)
Autor s dokonalou znalostí tématu popisuje sled válečných událostí vyvolaných touhou Pruska stát se první velmocí Německa. Z tohoto úhlu pohledu popisuje vnitřní politiku Pruska a aktivity významných politiků té doby ( zejména kancléře Bismarcka); dále i vztahy Pruského království k ostatním státům, zejména k Francii a k Rakousku-Uhersku. Hlavní pozornost je věnována rozsáhlému konfliktu sedmileté války (1756-1763). Popisuje i bitvy, které se odehrály na území českých zemí. Podrobný a důkladný faktografický popis střídají pasáže beletristického charakteru. Také četná vyobrazení jak vojenských a panovnických osobností, tak i bitevních polí přispívají k atraktivnosti a lepšímu pochopení textu. - Doplněno shrnujícím doslovem a dále chronologií válečných událostí. Ke škodě věci chybí jmenný rejstřík.