Hordubal, Povětroň, Obyčejný život - Čapek, Karel (KKnihy.cz, 2015)
Tři zdánlivě nesouvisející povídky, které jako celek tvoří noetickou trilogii, v níž autor rozvíjí problém možnosti lidského poznání. Poznat pravdu je totiž velmi obtížné, neboť k ní vedou různé cesty a každý z nás do ní vkládá kus sebe. V každé části sledujeme jeden život z různých pohledů, které obsahují spoustu pozoruhodných drobných postřehů o životě jako takovém. Román Hordubal začal vycházet na pokračování v Lidových novinách v roce 1932, následoval Povětroň v roce 1933 a trilogii uzavřel Obyčejný život v roce 1934. Na konci knihy je autorův doslov – rozbor, kde se Karel Čapek zamýšlí nad lidským životem a vnímáním pravdy a který celou triologii spojuje a umocňuje její myšlenku.