Osm hlav šílenství : poezie, próza, deníky a korespondence ruské lágrové básnířky - Barkova, Anna Aleksandrovna, 1901-1976 (Střed (Prostor), 2015)
Během svého života je Anna Barkovová třikrát uvězněna, naposledy pak roku 1956. Talentovaná autorka, v jejíchž silách údajně bylo překonat svou tvorbou i úroveň literatury ruských klasiků, začínala svou dráhu nejdříve jako prominentní básnířka, která se však brzy vzbouřila proti sovětskému režimu. Barkovová totiž v celém svém díle vyznávala a vyzdvihovala ideál absolutní individuální svobody, což byl pojem pro kremelskou vládu zcela nepřijatelný. Za toto opovážlivé prohlášení na sebe trest pochopitelně nenechal dlouho čekat. V přestávkách mezi vězněním a ve vyhnanství pak autorka napsala své nejlepší texty, jimž dominuje pohled na proměnu člověka v novém společenském řádu, kritika uniformity a lidské stádnosti, kdy lidé ztrácejí schopnost mít vlastní názor a přesvědčení. Zároveň se v jejím díle silně projevují i pocity naprosté nezakotvenosti, absurdity, vyvržení a prázdnoty, která ničí a podrývá jakýkoli pokus o takový způsob existence, v němž by převažovala duchovní podstata života.